Környék km | Rendezés:   Infobuborék

Szent Hubertus kápolna (kápolna)

2014 Csobánka, Kápolna utca
Leírás

Csobánkán a XX.század elején épült ki a Szent Hubertus nyaralótelep. Az itt élő művészek és építészek ingyenes munkával járultak hozzá a telep csinosításához.

1905-ben emelték a domb csúcsán álló neogótikus Szent Hubertus kápolnát. A kápolna a második világháborúban tönkrement, 1972-ben újjáépítették. Sajnos manapság nagyon nehezen megközelíthető, gazos, ápolatlan, falfirkákkal teli. Állítólag mindent kiloptak belőle. De még így is szép.

Dr. Szarka Ernő hozzászólása:

"A kápolnát a Hubertus vadásztársaság létesítette, a fő támogató a margitligeti új (mármint a régebbi századfordulón új) villatulajdonosok és a vadásztársaság tagjai adományából. A vadásztársaság pénztárosa nagyapám, dr. Gmelin Ottó budapesti fogorvos volt, övé volt a villasor legelső háza, ahonnan szépen kiépített ösvény vezetett a kápolnához. Ez az ösvény már 70 éve, gyermekkoromban is omladozott. A kápolnában (a bejárattól baloldalt) volt egy szép márvány emléktábla, az alapító társaság megemlítésével, az utolsó sor: Pénztáros: dr. Gmelin Ottó. Én még láttam a táblát. Nagyapám volt nyaralóját megkapta a Patyolat Vállalat üdülőnek, és hozzá kapták a kápolnát is. Ezt egyszer kimeszelték, majd sorsára hagyták. A márványtábla örökre eltűnt (biztosan adott érte szép pénzt egy sírkőfaragó). Nagyapám ezért a közreműködésért - evangélikus létére - pápai kitüntetést kapott. Haláláig büszke volt rá. Milyen igazolásaim vannak mindezek valóságtartalmáról? Semilyen, csak saját személyes emlékeim és a családi hagyományok."

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével.
A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.
Adatait az adatkezelési szabályzatunk alapján bizalmasan kezeljük, azt harmadik félnek nem adjuk ki.
Címlap
Előző oldal
Lap tetejére
Lista eleje

Technikai kérdések

Üzlet

Adataim

  • Bejelentkezés
  • Regisztráció
  • Belépés/regisztráció facebook-kal
©2020 Minden jog fenntartva | szallas@szallashegyek.hu | +36 70 603 3312
Börzsöny szállásBörzsöny vendéglátásBörzsöny látnivalóBörzsöny programBörzsöny szolgáltatásBörzsöny túraBörzsöny közlekedésBörzsöny helyi termékBörzsöny szabadidőBörzsöny erdei iskolaBörzsöny csapatépítésPilis szállásPilis vendéglátásPilis látnivalóPilis programPilis szolgáltatásPilis túraPilis közlekedésPilis helyi termékPilis szabadidőPilis erdei iskolaPilis csapatépítésCserhát szállásCserhát vendéglátásCserhát látnivalóCserhát programCserhát szolgáltatásCserhát túraCserhát közlekedésCserhát helyi termékCserhát szabadidőCserhát erdei iskolaCserhát csapatépítésGerecse szállásGerecse vendéglátásGerecse látnivalóGerecse programGerecse szolgáltatásGerecse túraGerecse közlekedésGerecse helyi termékGerecse szabadidőGerecse erdei iskolaGerecse csapatépítésVértes szállásVértes vendéglátásVértes látnivalóVértes programVértes szolgáltatásVértes túraVértes közlekedésVértes helyi termékVértes szabadidőVértes erdei iskolaVértes csapatépítésBükk szállásBükk vendéglátásBükk látnivalóBükk programBükk szolgáltatásBükk túraBükk közlekedésBükk helyi termékBükk szabadidőBükk erdei iskolaBükk csapatépítésMátra szállásMátra vendéglátásMátra látnivalóMátra programMátra szolgáltatásMátra túraMátra közlekedésMátra helyi termékMátra szabadidőMátra erdei iskolaMátra csapatépítésMecsek szállásMecsek vendéglátásMecsek látnivalóMecsek programMecsek szolgáltatásMecsek túraMecsek közlekedésMecsek helyi termékMecsek szabadidőMecsek erdei iskolaMecsek csapatépítésVelencei tó szállásVelencei tó vendéglátásVelencei tó látnivalóVelencei tó programVelencei tó szolgáltatásVelencei tó túraVelencei tó közlekedésVelencei tó helyi termékVelencei tó szabadidőVelencei tó erdei iskolaVelencei tó csapatépítésBalaton szállásBalaton vendéglátásBalaton látnivalóBalaton programBalaton szolgáltatásBalaton túraBalaton közlekedésBalaton helyi termékBalaton szabadidőBalaton erdei iskolaBalaton csapatépítés